Според информациите на ,,Фајненшал Тајмс”, таа би дошла на раководното место на Свњетска банка по заминувањето на сегашниот претседател Џим Јонг Ким.

За ова престижно место се кандидираше и поранешната мериканска амбасадорка во Обединетите нации , Ники Хејли. Во понеделникот  Ким неочекувано објави дека веќе нема да раководи со Светска Банка на повеќе од три години до завршувањето на неговиот втор мандат.

Покрај Иванка Трамп и Хејли, се споменуваат и имињата на државниот секретар за меѓународни прашања во американското  Министерството за финансии , Дејвид Малпас и шефот на Агенцијата на САД за меѓународен развој Марк Грин .

Иванка Трамп во 2017 година раководеше со фондот на Светската банка од 1 милијарда долари за промовирање на женски бизнис иницијативи.

“Ние го започнуваме процесот на внатрешно разгледување за американски кандидат и очекуваме соработка со гувернерите за избор на нов лидер”, рече портпаролот на Министерството за финансии.