Главна причина за овој потег е тоа што според Трамп оваа организација ја преферира Кина на штета на САД.

-Ќе ја напуштиме организацијата ако треба, рече американскиот претседател за време на посетата на една фирма во Пенсилванија.

-Не мачат со години и тоа веќе нема да се случува, рече Трамп.

На Трамп не му е прв пат да се заканува дека ќе ја напушти организацијата, тој и за време на својата предизборна кампања организацијата ја нарекуваше „застарена“.