ТЕЛЕВИЗИЈА ЕДО

СЕКОГАШ СО ВАС

СЗО: Тетово и Тузла се меѓу најзагадените градови во Европа

Тетово, град во западна Македонија, и Тузла, индустриски град во Босна и Херцеговина, се меѓу десетте европски градови со најголема концентрација на токсични ПМ10 честички во воздухот, се наведува во студијата на Светската здравствена организација за 2018 година.

Тетово и Тузла во индустријата и греењето во домаќинствата во голема мера се потпираат на јаглен лигнит, што придонесува во загадувањето, се наведува во извештајот.

Високите емисии на гасови од старите автомобили, исто така, значително придонесуваат за загадувањето, се наведува во студијата на Светската здравствена организација.

Please follow and like us:
fb-share-icon
Copyright © Едо телевизија. | Newsphere by AF themes.