Трговците  една недела самите ќе ја одредуваат малопродажната цена на нафтените деривати.

Ценовни шокови нема да се случат, велат од Регулаторната комисија за енергетика.

Нивните пресметки кажуваат дека доколку и денеска цените се одредуваа по старата методологија ќе имаше благо намалување кај бензините, но и минимален раст на цените на дизелот.

Новата методологија на пресметка на беше потпишана од довчерашниот претседател на држвата Иванов.

Сега се очекува тоа да го стори новиот претседател Пендаровски.