ТЕЛЕВИЗИЈА ЕДО

СЕКОГАШ СО ВАС

Русија гласа на референдум за уставни промени за уште 12-години мандат на Путин

усите гласаат на рефендумот за уставни промени коишто го отвораат патот за продолжување на мандатот на претседателот Путин, за уште 12 години.

Гласачите места се отворени во сите 14 административни региони во Русија. Ова е прв од седумдневниот период на гласање поради мерките со коронавирусот, ѝ можноста да се гласа по одредени возрасни групи на граѓани.

Првично гласањето беше закажано на 22-ри април, но беше одложено поради пандемијата. Бројката на новозаразени се качи на 7000 жители, секој ден.

Конечното одобрување на реформите ќе уследи ако позитивно се изјаснат половина од регистрираните гласачи.

Се очекува да бидат усвоени уставните реформи и претседателот Путин ќе може да бара реизбор за два последователни 6 -годишни мандати. Актуелниот мандат му истекува 2024-та.

Please follow and like us:
Copyright © Едо телевизија. | Newsphere by AF themes.