ТЕЛЕВИЗИЈА ЕДО

СЕКОГАШ СО ВАС

Потпретседателот на ТИКА Чевик: Дистрибуцијата на храна во светот не се прави правилно

Потпретседателот на ТИКА, Махмут Чевик, изјави дека „има доволно храна во светот за секого и дека единственото нешто што ја предизвика кризата е неправедна распределба и недостаток на фер ред“, пишува Косова пост.

Заменик -претседателот на Турската агенција за меѓународна соработка и развој (ТИКА) Др. Махмут Чевик, во рамките на Светските настани за денот на храната што се одржаа во Елазиг на 14 октомври 2021 година, рече: „Нашите акции се нашата иднина“.

Тој го одржа воведниот говор на симпозиумот, кој се одржа со тема „можна е подобра продукција, подобра храна, подобра животна средина и подобар живот“.

Потпретседателот на ТИКА, Чевик, во воведните зборови, зборуваше за пристапот на ТИКА кон глобалните кризи со помош на храна и развој. „Што се случува во светот; Прашањата што се јавуваат како резултат на брзиот раст на населението, глобалните климатски промени, намалувањето на земјоделските површини, намалувањето на земјоделската понуда, конфликтите и кризите во управувањето, пандемијата и финансиските кризи на Ковид 19 бараат мултидимензионална интервенција. Цевик рече: „Според глобалната криза со храна Во извештајот во 2020 година, бројот на луѓе кои страдаат од глад се искачи на 811 милиони, а се проценува дека бројот на луѓе што го доживуваат овој проблем е зголемен за 18 проценти со пандемијата.

Потсетувајќи дека бројот на луѓе кои починале од заразни болести е повеќе од 10 милиони, бројот на деца под 5 -годишна возраст е близу 6 милиони, бројот на луѓе кои немаат пристап до вода за пиење е близу 800 милиони, бројот на луѓе кои умираат од глад во еден ден е 94, рече Чевик, од друга страна, многу земјиште (хектари) стана пустина оваа година.

Тој го сврте вниманието на проектираната криза со храна, наведувајќи дека тоа е повеќе од 9 милиони хектари. ЧЕВИК: НЕМА ФЕР ПОДЕЛБА Потпретседателот на ТИКА Чевик рече: „Денес, светското производство на храна е на ниво што може да го нахрани целиот свет.

Меѓутоа, нема правда во поделбата, нема праведен ред.

Во африканските земји каде што нема демократија и конфликтите се интензивни, пандемијата „Ковид -19“, климатските промени и зголемените температури го отежнаа добивањето храна, истакна тој.
„Развиените земји се грижеа за себе, земјите извознички на житни култури го ограничија својот извоз со заштитен пристап, но сиромашните земји не можеа да купат храна од оваа причина иако имаат пари.“ Чевик потсети дека ТИКА, што придонесе за рангирањето на развојната помош за Турција, која е земја на ОЕЦД, од една страна, обезбедува хуманитарна помош за земјите во кризни области.

Покрај тоа, на ТИКА; елиминирање на причините за глад и сиромаштија и поддршка на безбедноста на храната, придонес за активности за зголемување на приходот за сиромашните, подобрување на образовната инфраструктура и човечки ресурси, пристап до основните здравствени услуги, здравје на мајката и детето, намалување на стапката на смртност и борба против епидемии, подземни води и погоре Тој објасни дека има имплементирано илјадници проекти за ефикасно користење на ресурсите и пристап до чиста вода, ефективна брза хуманитарна помош во природни катастрофи и војни.

Чевик со бројки објасни дека Турција ја надмина целта поставена за официјална развојна помош на Обединетите нации (ОН) преку напорите на ТИКА.

Нагласувајќи дека покрај масите што живеат во просперитет, има милиони луѓе кои се борат со глад во друг дел од светот на кои им недостасува безбедност на храна и дека е нивна должност да им помогнат да преживеат, Цевик рече дека целта им е сигурна иднина со пријателите е да постоиш произведувајќи заедно.

Ве молиме следете не и стискајте лајк:
error
fb-share-icon
Copyright © Едо телевизија. | Newsphere by AF themes.