ТЕЛЕВИЗИЈА ЕДО

СЕКОГАШ СО ВАС

Опаѓа бројот на работници во индустријата

За 4,7 отсто е намален бројот на работниците во индустријата во периодот јануари ‒ август 2020 година во однос на периодот јануари ‒ август 2019 година, додека во август 2020 година во споредба со август 2019 бележи пад од 5,1 отсто, објави Државниот завод за статистика.

Според податоците на ДЗС, бројот на работниците во секторот „рударство и вадење на камен“ во август 2020 година во однос на август 2019-та бележи опаѓање од 0,8 отсто, во секторот „преработувачка индустрија“ 5,6, а во секторот „снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација“ намалување од 1,5 отсто.

Според главните индустриски групи, бројот на работниците бележи пад кај „енергија“ за 1,3 отсто, „интермедијарни производи, освен енергија“ за 6,2, „капитални производи“ за 6,1, „трајни производи за широка потрошувачка“ за 6,7отсто  и „нетрајни производи за широка потрошувачка“ за 4,6 отсто.

Please follow and like us:
Copyright © Едо телевизија. | Newsphere by AF themes.