Потпишувањето ќе биде во салата на крунисувањето на градското собрание на Ахен овој пат тие ќе го потпишат  новиот договор за соработка помеѓу Франција и Германија, педесет и шест години, по договорот потпишан од Конрад Аденауер и Шарл де Гол во Елисејската палата.

Текстот го одразува и интензитетот на француско-германските односи и тешкотијата да се даде нов елан.