ТЕЛЕВИЗИЈА ЕДО

СЕКОГАШ СО ВАС

Македонија домаќин на симпозиум на тинк-танк организации на НР Кина и земјите од Централна и Источна Европа

Премиерот Зоран Заев го отвори петтиот Симпозиум на тинк-танк организации на НР Кина и земјите од Централна и Источна Европа од процесот на соработка 16+1, чиј домаќин оваа година е Република Македонија, а е во организација на Институтот за геостратешки истражувања и надворешна политика при Министерството за надворешни работи.

На отворањето на Симпозиумот се обратија и претседателот на Македонската академија на науките и уметностите, Таки Фити, заменик-претседателот на Кинеската академија на општествени науки на министерско ниво, Ванг Чингчинг, амбасадорката и специјална претставничка на процесот на соработка 16+1 на НР Кина со земјите од Централна и Источна Европа, Хуо Јуџен и директорот на Институтот за геостратешки истражувања и надворешна политика, Абдулкадар Мемеди.

Изминатиов период Република Македонија и Народна Република Кина посветено работеа во насока на развивање на односи на пријателство и соработка и недвосмислено може да констатирам дека севкупните односи меѓу двете земји во моментов се на многу високо ниво.
Потпишувањето на меморандумот за соработка помеѓу Македонската академија на науките и уметностите и Кинеската академија за општествени науки во рамки на петтиот тинк-тенк симпозиум претставува значаен придонес за развој продлабочување на соработката помеѓу двете земји”, рече Заев.

Имајќи ги предвид исклучителната улога и влијание на Народна Република Кина во светската економија, како и интересот за поголема соработката со земјите во Централна и Источна Европа (ЦИЕ), Република Македонија безрезервно ја поздрави и прифати Иницијативата на Кина за зајакната соработка со 16-те земји од ЦИЕ во Процесот 16+1.

Соработката на НР Кина и земјите од ЦИЕ е добра основа за дополнителни заеднички активности во многу области со цел вклопување во рамката на соработката на Кина со ЕУ т.е. за имплементација на ЕУ – Кина Стратешката агенда за соработка 2020. Република Македонија особено ја поздравува зголемената соработка во економијата и трговијата меѓу земјите членки, проширувањето на финансиската и инвестициска соработка, транспортното поврзување, проширувањето на соработката на полето на иновациите, земјоделието, заштитата на животната средина, науката и образованието, енергијата и промовирање на меѓу културната соработка”, додаде тој.

Премиерот вели дека за Република Македонија, а верувам и за останатите земји од ЦИЕ е значајно да се слушнат позитивните искуства и пракси, да се дискутираат решенијата, новите трендови, да се слушнат конструктивните забелешки, што е важен влог кој ќе придонесе кон развој на економската соработка и социјалниот дијалог помеѓу нашите земји.

Please follow and like us:
fb-share-icon
Copyright © Едо телевизија. | Newsphere by AF themes.