Според руската агенција ТАСС , шефот на руската дипломатија рекол ,дека и покрај провокациите од украинска страна , неговата земја нема да почне војна со Украина.

,,Нема да војуваме со Украина , ви ветувам. Ние се бориме против украинскиот режим , тоа се украински граѓани кои живеат во Донбас , кои се борат против украинскиот режим , а кои ги имаат сите карактеристики на нацисти и неонацисти.”, изјави Лавров.