Во соопштението на Снеп се наведува дека главна причина за опаѓање на бројот на корисници се редизајнот и пораст на популарноста на конкурентскиот Инстаграм.

По редизајнот на Снепчет , дури 1,2 милиони корисници од САД побарале од компанијата да го врати стариот изглед на апликацијата.

Снап во септември објави пад на корисниците на 186 милиони , што е помалку од очекуваните 187,5 корисници . Само во првата половина на годинава изгубиле на д 3 милиони дневни корисници.

Според главниот извршен директо на Снеп , Еван Шпигел , најмногу изгубиле корисници од Андроид , така што компанијата се труди да направи сосема нова паликација наменета само за оваа програма.