ТЕЛЕВИЗИЈА ЕДО

СЕКОГАШ СО ВАС

ЕЦБ: Криптовалутите би можеле да станат закана

Додека крипто-имотот во моментов не претставува закана за финансиската стабилност на еврозоната, неповрзан пристап на национално ниво би можело да предизвика регулаторна арбитража и да ja загрози отпорноста на финансискиот систем во регионот, се наведува во документот на Европската централна банка (ECB).

Со зголемената популарност на криптовалутите, Европската централна банка воспостави работна група за да ги испита нивните потенцијални импликации за монетарната политика и непречено функционирање на пазарната инфраструктура и плаќања, како и стабилноста на финансискиот систем.

Во моментов, работната група вели дека крипто-средствата не претставуваат закана бидејќи нивната комбинирана вредност сè уште е мала и нивните врски со финансискиот сектор се ограничени. Регулаторната рамка, исто така, значи дека валутите како што е биткоинот, не можат да се користат за извршување на монетарни договори во системски значајни инфраструктурни финансиски пазари (FMI).

Сепак, работниот тим предупредува дека може да се зголеми изложеноста бидејќи крипто-активниот екосистем – на пр. услуги за тргување – се развива и понатаму, а поголема јасност во поглед на примената на стандардите може да создаде поповолна средина за инвестиции.

Друг ризик е неповрзана регулаторна иницијатива на национално ниво, која покрева регулаторна арбитража и на крајот го попречува отпорот на финансискиот систем на шокови врз основа на крипто-активен пазар.

Се на се, се заклучува во документот, “важно е дека ЕЦБ ќе продолжи да го следи феноменот на крипто-сопственост, подигнувајќи свест и ќе развива подготвеност за било кое неповолно сценарио, во соработка со другите надлежни органи”.

Please follow and like us:
Copyright © Едо телевизија. | Newsphere by AF themes.