ТЕЛЕВИЗИЈА ЕДО

СЕКОГАШ СО ВАС

Економскиот раст во еврозоната останува близу четиригодишниот минимум

Сезонски прилагодениот бруто-домашен производ (БДП), како во еврозоната така и во ЕУ, забележа квартален раст од 0,2%. Ова го покажуваат податоци од Европската статистичка агенција „Еуростат“, објавени во четвртокот. Вториот читател ги потврдува прелиминарните податоци за еврозоната, но малку го намалува порастот на ЕУ, кој претходно беше проценет на 0,3%.

За еврозоната ова е најниско зголемување од вториот квартал во 2014-та година па натаму.

За споредба, во третиот квартал од минатата година, економскиот раст во еврозоната и ЕУ изнесуваше 0,2% и 0,3%, соодветно.

На годишна основа се забележува повеќе значително слабеење на сезонски изменетиот БДП, кој за кварталот е зголемен за 1,2% во еврозоната и со 1.4% во ЕУ. Во периодот јули-септември изнесуваше 1,6% и 1,8%, соодветно.

За цела 2018-та година, економијата во еврозоната се зголеми за 1,8% и 1,9% во ЕУ, врз основа на сезонски и календарски приспособените податоци за претходните квартали. Сепак, ова претставува значително намалување во споредба со претходната 2017-та година, кога зголемувањето во ЕУ и во еврозоната изнесуваше 2,4%.

Вработувањето на континентот исто така се зголемува. Бројот на вработени во еврозоната се зголеми за 0,3% во четвртиот квартал од 2018-та година во споредба со претходниот. Во ЕУ, таа порасна за 0,2%. Податоците покажуваат дека имало релативно задржување на стапките на раст од претходниот јули-септември, кога тие биле 0,2% за двете единици.

Во споредба со истото тримесечје од претходната година вработеноста расте со 1,2% и во еврозоната, така и во ЕУ, откако забележува зголемување од соодветно 1,3% и 1,2% во третиот квартал од 2018-та година.

За цела 2018-та година, вработувањето се зголеми за 1,4% во еврозоната и за 1,3% во Европската унија. Ова претставува позначително намалување отколку во 2017-та година кога се зголеми од 1,6% на двете места.

Ве молиме следете не и стискајте лајк:
error
fb-share-icon
Copyright © Едо телевизија. | Newsphere by AF themes.