ТЕЛЕВИЗИЈА ЕДО

СЕКОГАШ СО ВАС

Една од најпознатите сеизмолози во светот Луси Џонс, апелира до хрватските граѓани да очекуваат нови земјотреси!

Професорката Луси Џонс, една од најпознатите сеизмолози во светот, рече дека хрватските граѓани можат да очекуваат земјата да се тресе и понатаму.

Иако е невозможно со сигурност да се предвиди кога ќе се случи земјотрес, според научното знаење и анализа, еден аспект не е случаен, а тоа се последователните земјотреси.

„Околу пет до десет проценти од следните земјотреси се посилни од првиот, односно во пет проценти од случаите последователниот земјотрес е посилен од првиот, а тоа беше Хрватска. Па сега знаеме дека земјотресите ќе се случат во Хрватска и може да ги очекувате долго време„ – Џонс изјави за телевизијата РТЛ.

Таа рече дека земјотресите создаваат чувство на страв поголемо од реалната закана за животот на човекот.

„Многу се плашиме дека ќе умреме во земјотресот, но тоа се случува многу, многу ретко. Разберете го ова, сè околу вас ве тера да се плашите, но она што следува веројатно ќе биде помалку интензивно од она што веќе го имавте. Лоши згради тие веќе се срушија и скоро сигурно ќе се подобри, така што вашиот автомобил е веројатно поопасен од земјотресот“, им порача Џонс на граѓаните на Хрватска.

Луси Џонс е професорка на Универзитетот Калтех, авторка на повеќе од 100 научни трудови во кои анализира пукнатини и кора на земјата и бара одговори на прашањата зошто, кога и каде се случуваат земјотреси, дали може да се предвидат и како се поврзани.

Please follow and like us:
Copyright © Едо телевизија. | Newsphere by AF themes.