ТЕЛЕВИЗИЈА ЕДО

СЕКОГАШ СО ВАС

Големо невреме се спрема во Македонија

Во регионот вчера имаше предупредување за големи врнежи и метеролозите најавија дека има можност и за поплави.

Денеска со иста таква најава и македонските метеролози, тие велат дека се очекуваат  врнежи од дожд од 50 до 70 литри на метар квадратен паднат во период од 72 часа, не би требало да има никакви проблеми, но ако тие се случат локално, на помали сливни подрачја за краток временски период и со силен интензитет, тогаш се можни излевања.
Исто така можни се појава на интензивни врнежи поради што се препорачува внимателно движење покрај водотеците и суводолиците.-Поизразени региони се крајниот запад, југо-запад и северо-запад, каде покрај можни локални излевања на помалите водотеци, можна е појава и на свлечишта и одрони, особено на патниот правец Маврово-Дебар-Струга.
Покрај овој регион за особена внимателност од можна појава на локални излевања се и горните сливни подрачја на Вардар и Треска, сливните подрачја околу планината Кожуф и гевгелиско-валандовскиот крај, наведува Управата.При евентуална појава на интензивни врнежи во градските средини, поради големиот процент на водонепропусност (бетонски и асфалтни површини), очекувани се брзи истекувања по улиците и појава на заезерени површини поради засипани со нанос шахти и одводни атмосферски канали.
На одредени локации каде олуците се приклучени на обичната канализација можно е да дојде до поплавување на одредени подрумски простории поради преоптовареност на канализационите цевки.

Ве молиме следете не и стискајте лајк:
error
fb-share-icon
Copyright © Едо телевизија. | Newsphere by AF themes.