Сите заинтересирани граѓани кои сакаат да се приклучат во оваа иницијатива треба да се пријават и можат да дознаат повеќе информации на http://www.sportskopje.mk/skopjenatocak. Пријавувањето е бесплатно и завршува в сабота, во 23.59 часот.

Учеството е бесплатно и ќе се вози со диктирана брзина од 20 километри на час. За да се вози на велосипед секој мора да е пријавен и да го подигне своето стартно бројче.

Според програмата, в недела од 11 до 12 часот пред фонтаната „Лотос” на булеварот „Илинден” ќе има поделба на стартни броеви – лепенки за велосипед. Во 12 часот е стартот на карванот, што треба да заврши за половина час. Од 12:35 до 13 часот ќе има лотарија, а од 13 до 13:30 часот велосипедски дружења. Како награди ќе се доделуваат велосипеди, велосипедска опрема, ракавици и заштитни шлемови.

Стартот на „Скопје на точак” е од булеварот „Илинден”, кај фонтаната „Лотос”, со правец на движење кон Трговскиот центар „Сити мол”. Ќе се вози по улиците „Љубљанска” и „Московска” до Студентскиот дом „Гоце Делчев”. Кај домот ќе се врти лево по улицата „Митрополит Теодосиј Гологанов” и ќе се вози право до Католичката црква. Од таму ќе се продолжи по „Митрополит Теодосиј Гологанов” до улицата „Димитрие Чуповски”, потоа по булеварот „11 Октомври” до семафорите кај Црвен крст, каде ќе се врти лево по булеварот „Кочо Рацин”. Возењето велосипед ќе продолжи преку мостот по булеварот „Крсте Петков Мисирков”. На семафорите кај ТЦ „Мавровка” ќе се врти лево и ќе се вози по булеварот „Гоце Делчев”, преку мостот „Гоце Делчев”, се приклучува на булеварот „Илинден” и се доаѓа на стартот, кај фонтаната „Лотос” во Градски парк.