ТЕЛЕВИЗИЈА ЕДО

СЕКОГАШ СО ВАС

Анѓушев: Во програмските определби поставивме најголем дел од целите на агендата 2030

Заменикот на претседателот на Владата за економски прашања, Кочо Анѓушев присуствуваше на церемонијата за доделување на наградите „Предводници на Целите за одржлив развој“, што се одржа за првпат во нашата земја, како дел од проектот „Градење меѓуресорски партнерства за одржлив развој“. Проектот е спроведен од организациите „Konekt“, „Agora“ и „Network Bulgaria“, а е поддржан од УНИЦЕФ и Делегацијата на Европската Унија.

Обраќајќи се пред добитниците на наградите, претставници на компании, поединци и млади бизнис лидери, вицепремиерот ја истакна важноста на исполнувањето на овие цели и улогата што овие компании ја имаат.

„Најдоброто е да создадете општество во кое ќе има правда за сите и добри услови за сите. Тоа е и целта на исполнувањето на овие цели за одржлив развој, дали е возможно, сигурно е, а дали е лесно, секако не е лесно. Одговорноста да се постигне тоа падна на тие што ја преземале одговорноста да ја водат оваа држава, на сегашната влада и на сите следни влади. Агендата 2030 изгледа амбициозно и би било добро да биде остварена колку што е можно побрзо, а целосно до 2030 година. Затоа Владата во своите програмски определби постави најголем дел од целите на агендата, како целта број 7 која во голем дел е исполнета а се однесува на енергетиката и енергетската ефикасност за што се веќе донесени законите и се исполнети целите. Но, тука остануваат целите во делот на правдата, пристапот до образованието, инклузивниот одржлив економски раст, што значи добра и еднаква благосостојба за сите жители во едно општество“, објасни Анѓушев.

На неодамнешната седница на Националниот совет за одржлив развој, владата донесе стратегија за реализација на 5 приоритетни цели, од вкупно 17 општи цели за одржлив развој, како и 169 специфични цели чија реализација се следи преку 243 глобални индикатори.

Ве молиме следете не и стискајте лајк:
error
fb-share-icon
Copyright © Едо телевизија. | Newsphere by AF themes.