ТЕЛЕВИЗИЈА ЕДО

СЕКОГАШ СО ВАС

Репресивна и агресивна – Да. Но, дали Русија е фашистичка?

Водечките западни експерти за фашизмот се согласуваат дека Русија на Владимир Путин е агресивна и опасна диктатура која дели некои карактеристики со фашистичките режими. Но, велат тие, самата земја не е фашистичка. Роберт Коалсон

Во текот на последните неколку години, владата на претседателот Владимир Путин спроведува сè понемилосрдна акција против несогласувањето дома, поради што повеќето независни медиуми беа затворени или прогонети, опозициските политички движења прогласени за „екстремистички“ и десетици илјади незадоволни Руси бегаат од земјата.

И на 24 февруари, Путин започна масовна воена инвазија врз соседна Украина, сакајќи да го оправда потегот со лажно тврдење дека со земјата управувале „нацисти и наркомани“ кои се наклонети на геноцид врз етничките Руси таму.

Многу критичари сугерираат дека тврдењата на Русија оти Украина е фашистичка држава најдобро се гледаат како проекција на ситуацијата внатре во самата Русија.

напиша дека „бруталната инвазија на Путин врз Украина сугерира дека дефинитивно е во ред повторно разгледување на применливоста на терминот во Русија“.

Сепак, водечки научници за историјата на фашизмот и авторитарните режими за РСЕ изјавија дека, иако Русија на Путин надворешно на многу начини наликува на фашистички режими, таа не е фашистичка држава. А разликите меѓу класичната фашистичка диктатура и системот на Путин, велат тие, можат да фрлат светлина врз тоа како се владее со Русија денес.

„Најблиска аналогија на фашизмот“

Русија под Путин „јасно е затворена и репресивна диктатура“, вели Шери Берман, професорка по политички науки на колеџот Барнард на Универзитетот Колумбија, која го проучува популизмот и фашизмот. „Но, постојат многу различни видови диктатури, од кои фашистичката…е само една“.

Стенли Пејн, почесен професор по историја на Универзитетот во Висконсин и автор на бројни книги за европскиот фашизам, вели дека Русија на Путин „не е еквивалентна на фашистичките режими од Втората светска војна, но таа е најблискиот аналоген пример на фашизмот од тоа време“.

„Меѓу карактеристиките на Путиновата Русија кои се огледало на фашизмот се историскиот реваншизам и прегратката на „мачо култот на Путин“ – вели Марија Снеговаја, доктор по политички науки во Вирџинија и визитинг научник на Универзитетот Џорџ Вашингтон. Покрај тоа, како и Германија на Адолф Хитлер, наведува Снеговаја, Русија доживеа верзија на „Вајмаровиот синдром“, скратен термин за чувството на дислокација, изолација и губење на статусот што Германија го доживеа по Првата светска војна и што Русија го издржа по распадот на Советскиот Сојуз.

Please follow and like us:
fb-share-icon
Copyright © Едо телевизија. | Newsphere by AF themes.