ТЕЛЕВИЗИЈА ЕДО

СЕКОГАШ СО ВАС

Одбивањето на Пендаровски да учествува во ТВ дебата: Страв или ароганција и забеганост од владеењето

Во секоја политичка кампања улогата на телевизиските дебати е клучен момент во кој кандидатите имаат можност да ја покажат својата визија, компетентност и подготвеност да ја водат државата. Сепак, во македонскиот случај, Стево Пендаровски ризикува да се најде на „насловните страници” заради неговото одбивање да учествува на ваков клучен настан, иако изминатите денови секојдневно повикуваше на ТВ соочување со Гордана Силјановска и другите претседателски кандидати.

При оценувањето на ваквата – благо речено – несмасна одлука на Пендаровски, императив е да се направат споредби со историски и современи примери каде што политичките кандидати доброволно го прифаќаат предизвикот да бидат дел од телевизиските дебати, препознавајќи ги истите како незаменливи аспекти на една здрава демократија. На пример, за време на претседателските избори во САД во 1960 година, самоуверениот настап на Џон Ф. Кенеди во првата телевизиска дебата против Ричард Никсон одигрува клучна улога во обликувањето на јавното мислење во земјата. Експертите за политичка комуникација и демократско владеење го нагласуваат значењето на таквите дебати како витални форуми за кандидатите да се вклучат во суштински дискусии, да ги артикулираат своите политики и директно пред граѓаните да се осврнат на важни теми.

„ТВ дебатите им нудат на гласачите уникатна можност да бидат сведоци на одговорите на кандидатите во реално време, мерејќи ја нивната способност да носат одлуки под притисок. Со воздржување од такви дебати, пак, кандидатите ризикуваат да ги оттуѓат гласачите и да го поткопаат демократскиот процес“, се констатира во една од многуте објави на социјалните мрежи.

Одбивајќи да учествува во телевизиски дуел, Пендаровски не само што манифестира ароганција, туку и испраќа порака за негова можна забеганост од досегашното владеење. Во демократијата транспарентноста, отчетноста и отворениот дијалог служат како столбови на легитимноста, овозможувајќи им на граѓаните да донесат информирани одлуки за нивното лидерство. Избегнувањето на Пендаровски да се соочи со Силјановска покренува низа на легитимни прашања за неговата посветеност да раководи со највисоката функција во Република Македонија. Одбивањето на Пендаровски да се вклучи со Силјановска и другите претседателски кандидати во телевизиска дебата го поткопува правото на електоратот да има достап до релеватни идеи и платформи. Одлуката на Стево Пендаровски да не се соочи со Гордана Силјановска и другите претседателски кандидати носи далекусежни импликации за демократското ткиво на Македонија. Тоа не само што лошо се одразува на неговите лидерски квалитети, туку предизвикува загриженост во врска со неговата посветеност кон демократските вредности кон кои толку многу се колне.

Ве молиме следете не и стискајте лајк:
error
fb-share-icon
Copyright © Едо телевизија. | Newsphere by AF themes.