ТЕЛЕВИЗИЈА ЕДО

СЕКОГАШ СО ВАС

Нула-цена за роаминг во 2021-ва

Вториот круг преговори за нов регионален договор за роаминг за Западен Балкан, организиран од Советот за регионална соработка (РСС), се одржува во Брисел, од каде што произлегува дека од 2021-ва Македонија, Србија, Албанија, Црна Гора, БИХ и Косово нема да си наплатуваат меѓусебен роаминг за комуникација преку мобилните телефони.

Со новиот регионален договор за роаминг од јули 2021 година нема да има дополнителни роаминг трошоци за сите крајни корисници во економиите на Западен Балкан, а граѓаните ќе плаќаат редовната цена како овие услуги да се користат кај нив дома.

Во своето обраќање на состанокот, генералниот секретар на Советот на Мајлинда Брегу истакна дека во интерес на стопанството, граѓаните и политичарите е да се финализира во најкраток можен регионален договор за роаминг, која до јули 2019 година дополнително ќе ги намали трошоците за роаминг и да го отвори патот кон нула цена за роаминг во 2021 година.

“Ако сакаме луѓето да го признаат вистинското влијание на нашите напори за унапредување на регионалната соработка, тогаш овој договор треба да биде потпишан во април. Ова е логиката на европскиот единствен пазар без граници, основана повеќе од 50 години, и тоа треба да биде конкретен резултат на СРС за цени на роаминг исти како дома што се однесува на влијанието на интерперсоналните односи меѓу граѓаните на шест економиите на земјите од Западен Балкан, кои имаат тенденција да имаат корист исто како обичните граѓани на Европската унија “, рече таа.

Таа додаде дека на Европската унија и требаше десет години за да се воведе концептот на роаминг услугите за нула-цена за Западен Балкан, и затоа “треба да се пофалат економиите на земјите од Западен Балкан за амбицијата и храбростра за да се заврши овој процес за речиси две и пол години.”

“Со потпишувањето на договор оваа година, граѓаните ќе се поврзаат кога патуваат без страв од зголемување на патни трошоци. Пресметано е дека трошоците за роаминг се некогаш поскапи од цената на самото патување”, рече Брегу.

Ве молиме следете не и стискајте лајк:
error
fb-share-icon
Copyright © Едо телевизија. | Newsphere by AF themes.