ТЕЛЕВИЗИЈА ЕДО

СЕКОГАШ СО ВАС

Македонија и 15 други земји заедно со Кина ќе соработуваат на полето на иновациите

Македонија и 15 други земји од Централна и Источна Европа заедно со Кина усвоија заедничка изјава за соработка на полето на иновациите и новите технологии, а во рамките на третиот форум Sarajevo Unlimited 2018, кој се одржува од 5 до 7 ноември во Сараево, Босна и Херцеговина.

Министрите и официјалните претставници на Македонија, Албанија, БиХ, Бугарија, Хрватска, Чешка, Естонија, Унгарија, Латвија, Литванија, Црна Гора, Полска, Романија, Србија, Словачка, Словенија и Кина преку заедничкиот документ ја истакнаа важната улога на овој вид соработка и го поздравија досега постигнатиот напредок во поглед на иновациите и технолошкиот напредок на билатерално и мултилатерално ниво. Државите се обврзаа и понатаму да ја засилуваат соработката, истовремено искажувајќи посветеност на реализација на започнатите активности во овие земји во споменатите области.

„Владата на Република Македонија во 2018 година ја зголеми финансиската поддршка за иновации и технолошки развој за 13 пати или за 1300 проценти споредено со изминатите четири години. Воспоставени се три бизнис-акцелератори и неколку програми за развој на иновации кај младите. Имаме голем интерес за развој на регионални програми и проширување на билатералната соработка со сите земји од 16 + 1 иницијативата“, истакна Јован Деспотовски, директор на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) и предводник на македонската делегација, во неговото излагање на денешната панел-дискусија организирана во рамките на форумот на тема на „Можностите за иновативна соработка под чадорот на иницијативата „16+1’“.

Преку оваа иницијатива, Кина го постави фокусот на три примарни области за економска соработка: подобрување на бизнис-инфраструктурата, високо развиени технологии и зелени технологии, како и полиња во кои соработката со академската фела е од примарно значење. Надоврзувајќи се на оваа цел, првиот човек на ФИТР ја истакна важноста на новите научни сознанија во поглед на раст и развој на бизнисот.

„Наша цел е да развиеме 100 до 150 успешни иновативни компании дома, да креираме успешни примери и потоа да ги поврземе со други компании од Југоисточна Европа, сѐ со цел креирање на повеќе можности. Имаме голем број компании што користат истражувачки кадри и факултети, па следна фаза ни е да ги вклучиме и универзитетите. Знаеме дека партнерството меѓу академијата и бизнисот е клучна, а во таа насока во моментот го градиме Технолошкиот парк во Скопје“, истакна Деспотовски.

Sarajevo Unlimited 2018 претставува регионален форум за иновација, технологија и претприемништво, прв од ваков тип во регионот. Целта на настанот е создавање платформа што ќе ги претстави и потенцира успешните приказни на она што веќе е постигнато во регионот во однос на имплементирање на иновациите во образованието и бизнис-екосистемот, но и поефикасно поврзување на инвеститорите, пазарите и релевантните институции.

Во рамките на третото издание на фестивалот се случува и поврзување со уште една важна иницијатива, „16+1“. Целта на Кина со оваа иницијатива е да ја интензивира и прошири соработката со 11-те земји членки на ЕУ и петте балкански земји во областа на инфраструктурата, трговијата, инвестициите, транспортот, земјоделството, финансиите, науката, образованието и културата, што ќе овозможи внатрешен развој на земјите, регионална поврзаност и поголема соработка во насока на забрзан економски развој.

Ве молиме следете не и стискајте лајк:
error
fb-share-icon
Copyright © Едо телевизија. | Newsphere by AF themes.