ТЕЛЕВИЗИЈА ЕДО

СЕКОГАШ СО ВАС

Колапс на системот на Комерцијална банка, најмногу поплаки за немањето увид во сметката

Комерцијална Банка вече втор ден ги надминува проблемите со колапсот на системот со платежните картички и терминалите, по што загрижените граѓани и натаму реагираат дека не можат да си ги извршат секојдневните обврски, односно да подигнат плата или да платат сметка. Клиентите најмногу реагираат на нефункционирањето на електронското банкарство и увидот на сметките, штедни влогови или картичките преку мобилната апликација. Има и реакции на загрижени граѓани за безбедноста на сметките, но од страна на банката смируваат дека сметките се целосно безбедни.

Последното соопштение од оваа банка е клиентите да не потпаѓаат под влијание, како што велат од таму, на лажните вести кои се шират на социјалните мрежи и дека пари стигнуваат на денарските готовински сметки за физички и правни лица.
„Ве известуваме дека преку мрежата на филијали и експозитури на Комерцијална банка АД Скопје може да се вршат готовински трансакции за правни и физички лица. Исто така, потсетуваме дека сите банкомати на Банката се во функција, а со картичките на Банката може да се вршат и трансакции во трговија во земјата и во странство.
Со почит, Комерцијална банка“, соопштуваат од таму.

Поради технички проблем не беа достапни сервисите така што со картичките издадени од Банката не можеше да се вршат трансакции на сите банкомати на банката и во трговија во земјата и во странство.

Од Народна банка, која го контролира работењето на приватните кредитори, до објавата на оваа вест не одговорија на нашите прашања како може ова да се случи, зошто банката нема заштита и кои се ризиците.

Please follow and like us:
Copyright © Едо телевизија. | Newsphere by AF themes.