ТЕЛЕВИЗИЈА ЕДО

СЕКОГАШ СО ВАС

ВЛАДАТА РЕШИ ДА СЕ ЗАБОРЧИ КАЈ ГРАЃАНИТЕ 

Сè уште не се знае ништо околу тоа на кој износ ќе биде обврзницата, на колку години, колкава ќе биде каматата и какви ќе бидат условите за учество на аукцијата. Само се знае дека најверојатно ќе се издаде пред годишните одмори.Во услови кога јавниот долг достигна 7,22 милијарди евра и натаму расте, Владата планира дополнително да се задолжи, но овој пат не кај странските или кај домашните кредитори, туку кај граѓаните, на кои ќе им понуди народна обврзница. Тоа за граѓаните е можност да ги зголемат своите заштеди, а за државата извор на нови пари, кои ќе ги потроши за реализирање на одделни политики, или начин како да се покрие дел од долгот.

Сè уште не се знае ништо за тоа на кој износ би била таа, на колку години, колкава ќе биде каматата и какви услови ќе има за учество на аукцијата за нејзиното купување. Само се знае дека најверојатно ќе се издаде пред годишните одмори.

– Ќе се обидеме да ги убедиме нашите граѓани да имаат доверба во државата, да инвестираат во сигурни хартии од вредност и за тоа да добијат сигурен прилив – рекоа до Министерството за финансии деновиве, кога го најавија новиот проект.

Граѓаните, пак, се во дилема дали да ѝ веруваат на Владата и дали да влезат во една ваква инвестициска авантура, во услови кога нивните депозити во банките од година во година имаат сѐ пониска камата, а дел од парите поради различни причини ги чуваат и дома.

– Не знам колку може да се верува на искреноста на Владата, но сметам дека инвестирањето кај државата ќе се исплати, бидејќи таа не пропаѓа лесно и е сигурен гарант дека парите ќе се вратат. Тоа значи дека нема ризик како во инвестирањето во обврзници на компаниите на берзата. Но, да почекаме, да видиме какви ќе бидат условите и каматите кои ќе бидат понудени за оваа обврзница. Дали ќе им конкурираат на банките? Ако каматата биде пониска од банкарските, нема причина да се инвестира, но ако е обратно, тогаш треба добро да се размисли – вели граѓанин кој веќе инвестира во акции на берзата.

За економисти и експерти овој потег на власта е добар, бидејќи ќе придонесе за развој на пазарот на капитал, истовремено ќе биде коректор на каматните стапки на заштедите, односно конкуренција на банките. Тоа ќе биде и придобивка за граѓаните, кои ќе можат да го зголемат својот капитал преку сигурен гарант, каков што е државата. Но, најмногу полза од ова ќе има и државата, која ќе обезбеди нов извор на финансирање на растечките трошоци.

Поранешниот министер за финансии Трајко Славески смета дека ова е позитивна можност за граѓаните кои ќе остварат приходи, но од друга страна тоа ќе биде лошо за бизнисите, на кои ќе им бидат стеснети можностите да дојдат до пари, бидејќи државата им се јавува како конкурент.

– Оваа мерка ќе донесе одредено раздвижување и инструментот како таков веќе беше и најавен како еден од начините за справување со инфлацијата. До одреден начин тоа е позитивно, бидејќи ќе обезбеди простор и можност за граѓаните да остваруваат приход, посебно доколку каматната стапка која би се добила по овој основ биде поатрактивна. Мислам дека таа ќе биде фиксна, но веројатно и повисока од онаа која ја нудат банките за депозитите, која е многу ниска и која инфлацијата ја јаде. Но, растот на задолжувањето на државата дома ги стеснува можностите за стопанството и фирмите, односно наместо кај нив, парите од банките завршуваат во буџетот како постабилна и побезбедна опција. Сведоци сме какви се потребите на бизнисот, посебно во периодов во услови на криза. Оттука мислам дека треба да се внимава во овој процес – вели Славески.

Ве молиме следете не и стискајте лајк:
error
fb-share-icon
Copyright © Едо телевизија. | Newsphere by AF themes.