НБРМ: Раст на индустријата и трговијата, негативни остварувања кај градежната активност

Активностите во економијата се слични како и во вториот квартал годинава, со раст на индустријата и трговијата и негативни остварувања кај градежништвото, смета Комитетот за

Повеќе

Предлог-буџет за 2019: Приходите 210.8, расходите 228.5 милијарди денари, раст на БДП од 3,2 отсто

Вкупните приходи во државната каса во 2019 година се проектирани на 210,8 милијарди денари, а вкупните расходи на 228,5 милијарди денари, истакна министерот за финансии

Повеќе

И Македонија како дел од Западен Балкан доби грант за развој и промоција на туризмот

Во рамки на проектот за развој и промоција на туризмот, предводен од Советот за регионална соработка (РЦЦ) во земјите од Западен Балкан, во петокот

Повеќе

Во Македонија отпадот се увезува само со контрола на документи, без лабораториски анализи

Во Македонија се увезуваат акумулатори, гуми и отпадно железо за рециклирање и доработка. Начините на кој се увезуваат, нивната примена е законски утврдено, но

Повеќе

Се создаваат услови за поголемо производство на енергија од обновливи извори

Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев и министерот за економија м-р Крешник Бектеши, учествуваа на јавната расправа, на која

Повеќе

И Kомората на Северозападна Македонија бара одлагање на прогресивното оданочување

Не сопираат реакциите на стопанствениците по најавата за воведување прогресивно оданочување. По Стопанската комора и Сојузот на комори, денеска и комората на Северозападна Македонија

Повеќе

Прогресивно оданочување: Се воведува дополнителен данок за плати над 90 илјади денари

Владата воведува прогресивен данок. Од наредната година граѓаните со месечен приход над 1.500 евра ќе плаќаат 18 проценти персоналец. Тие кои од плата, авторски

Повеќе