ТЕЛЕВИЗИЈА ЕДО

СЕКОГАШ СО ВАС

Жителите на ЕУ трошат по 300 евра годишно за алкохол

177521527

Секој жител на Европската Унија во 2017 година за алкохол потрошил просечно по 300 евра, а во секое домаќинство 1,6 осто од вкупниот буџет отишол на жестоки пијалоци, вино и пиво, покажуваат податоците на Евростат.

За алкохолни пијалоци, во ЕУ се потрошени 130 милијарди евра во 2017 година, што е 0,9 отсто од БДП на Унијата. Најмногу алкохол се пиело во балтичките држави. Лидер е Естонија, каде што 5,2% од приходите одат на алкохол, Латвија со 4,9% и Литванија со 4%.

По нив се Полска, каде во просек 3,5% од приходот се троши за алкохол, Чесите 3,3% и Унгарците со 3%. Најмалку трошеле Шпанците, Грците и Италијанците.

Европа има највисоко ниво на консумација на алкохол во светот и највисока стапка на смртност поврзана со неговата употреба, според Светската здравствена организација. Иако Естонија е лидер во рангирањето, земјата неодамна доби пофалби од СЗО за промени во законодавството во однос на цената, рекламирањето и начинот на кој се продаваат пијалаците.

Please follow and like us:
Copyright © Едо телевизија. | Newsphere by AF themes.