Вулин во неофицијална посета на Црна Гора, делегацијата со забрана за носење српски воени униформи

Некои медиуми во Србија ја објавија веста, во која се вели дека на српскиот министер за одбрана му било дозволено прво да дојде во Црна Гора, каде требаше да положи венец на споменикот на поранешниот министер за одбрана на Србија и Црна Гора, Павел Булатовиќ, но потоа таа одлука била одбиена.

Црногорските власти, наводно, го повикале српскиот амбасадор Владимир Божовиќ да го известат за одлуката дека Вулин не може да влезе во земјата во униформа. Вулин изјави за Танјуг дека шпекулациите не се точни дека делегација на српската армија не била запрела на граничниот премин со Црна Гора. Тој потврди дека црногорските власти не дозволиле српската воена делегација, предводена од него, да влезе во Црна Гора со српски униформи.

Вулин е жесток критичар на црногорските власти, особено по донесувањето на Законот за слобода на религија, против кој се Српската православна црква и дел од верниците во Црна Гора.

Тој го најави своето пристигнување во Црна Гора за да го посети гробот на Павел Булатовиќ на 20-годишнината од неговата смрт.

Булатовиќ беше убиен на 7 февруари 2000 година, во ресторанот на фудбалскиот клуб „Рад“ во Белград. Анкетната комисија на Собранието откри дека е ликвидиран затоа што се обиде да ги спречи махинациите при набавка на воена опрема.

Вулин влезе во Црна Гора, заедно со делегација на српските вооружени сили, каде присуствуваше на литургија во манастирот „Костриковци“ во Ровци кај Колашин, а потоа ќе го посети гробот на Павел Булатовиќ.

Please follow and like us:

You May Also Like